Veste proastă pentru cei care vor centrală de apartament: se discută de interzicere. Ce se întâmplă, de fapt?

de: Mădălina Bahrim
25 03. 2021

În multe orașe din țară, dar în special în Capitală, rezidenții au parte de condiții ce evocă, cu dramatism, perioada epocii de Aur, când condițiile de confort în locuință erau servite cu porția (din ce în ce mai mică), iar oamenii erau nevoiți să găsească fel și fel de improvizații pentru un trai relativ decent.

Ligheanul, oala pe aragaz și caloriferul electric sunt accesorii de bază în multe apartamente din Capitală, racordate la un sistem public erodat de incompetența autorităților din ultimele trei decenii.

Nimeni nu a făcut ceva substanțial pentru îmbunătățirea unui sistem construit cu zeci de ani în urmă, și proiectat pentru a face față unui volum mult mai redus de necesități.

Autoritățile vor să interzică centralele unice de apartament, pe motiv că poluează prea mult

„Gândiți-vă la un bloc numai cu centrale de apartament care trebuie să-și evacueze gazele de ardere, chiar dacă e gaz natural. Înseamnă o grămadă de coșuri care cresc local nivelul de poluare. Fiecare centrală de apartament poluează, iarnă, cam cât o mașină”, explică expertul în Energie, Ionuț Purica, pentru Europa Libera.

Totuși, deși cu toții suntem de acord că această soluție nu e tocmai favorabilă mediului înconjurător și, în fond, sănătății noastre și a generațiilor viitoare pe termen lung, care ar fi alternativa?

Ce soluție propune statul, pentru a-l determina pe român să nu mai apeleze la centralele de apartament? În afară de interdicții, nimic.

Dezvoltatorii imobiliari, foc și pară, la rândul lor, pe „soluțiile” statului

Măsura a revoltat și constructorii, cărora nu li se pare normal să le fie condiționată aprobarea dezvoltărilor imobiliare, de construirea centrarelor unice de bloc.

„Într-o perioadă de câteva luni primim noi propuneri care de care mai interesante. Noi nu vedem un efect direct sau favorabil. Scopul e să nu avem poluare, nu să fie la o înălțime mai mare în atmosferă. Problema fundamentală a poluării din orașele mari nu este cauzată de centralele de apartament. În Capitală 50-60% poluează traficul și undeva 25-30% poluare rezidențială. Dar atenție, este poluare generată inclusiv de centralele de cartier, acele CET-uri vechi care, din ce știm, sunt mult departe de orice reglementare sau de orice norme de poluare. Dacă vorbim despre centrale de apartament vorbim despre centrale în condensație. Toate centralele trebuie să respecte normele UE. Emisii mici de noxe, eficiență energetică, adică ultima tehnologie. De ce să luăm măsuri să îmbunătățim ultima tehnologie, când problemele de poluare nu sunt cauzate de aceste centrale, ci de alte forme de poluare?.”
Bogdan Ivan, secretar general al asociației dezvoltatorilor imobiliari din România, URBANIS

Centralele unice, foarte scumpe

Potrivit dezvoltatorilor imobiliari, nu e atât de simplu de impus o centrală unică la un bloc rezidențial. E vorba și de costuri ridicate, dar și de nevoia de spațiu special destinat.

„Centralele acestea comune de bloc necesită un spațiu separat. Sunt de mari dimensiuni și ar trebui localizate fie lângă clădire, fie la ultimul etaj. Practic trebuie să mai construiești o clădire lângă sau un etaj tehnic. Costurile cu o centrală comună sunt cu mult mai mari. Din ce am discutat și noi cu specialiștii în instalații, costurile ar fi undeva cu 30% mai mari decât cele pentru un bloc cu centrale individuale de apartament. O centrală de apartament costă, în medie, 500 de euro. Centralele de bloc costă câteva zeci de mii, chiar sute de mii de euro. Pe de altă parte nu toate centralele de bloc sunt atât de eficiente energetică. În general sunt convenționale, nu în condensație. Ceea ce înseamnă un consum mai mare și poluare mai mare, pentru că tehnologia încă nu a evoluat, în cazul lor. Cele ultra-moderne sunt extrem de scumpe. Apoi e vorba de costurile cu tubulatura sau cu instalațiile. Repartizarea costurilor, prin sisteme ceva mai complexe de calcul pentru fiecare apartament. Apoi costurile de mentenanță. Gândiți-vă ce înseamnă dacă apar defecțiuni la o astfel de instalație.”
Bogdan Ivan, de la URBANIS

Alternativa ar fi că românii să se conformeze unui sistem centralizat care, oficial, e prietenos cu mediul, dar e absolut incapabil să ofere condiții de trai decent, de secol 21, într-o Românie europeană.

„A fost o iarnă groaznică”

„A fost o iarnă groaznică. Numai la București, sute de mii de oameni au trăit de azi pe mâine, cu apă caldă și căldura la minim”. – se revoltă la Europa Liberă Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România.

De sistemul de alimentare cu energie termică al Municipiului Bucureşti beneficiază circa 1.200.000 locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare și agenți economici.

„Fiecare vrea centrala lui, să nu depindă de alții și să nu fie expus unor potențiale defecte ale unei centrale unice de bloc”, e de părere expertul în Energie, Ionuț Purica.

„În momentul de față se încearcă trecerea poluării locale provocate de transport pe electric. De fapt se mută poluarea către centralele mari care produc energie electrică și care încarcă bateriile cu care merg vehiculele locale. Același lucru se întâmplă și în Energie. Evident că dacă ai un singur coș, mai înalt, în interiorul unui cvartal de blocuri sau al unui singur bloc, poluarea e mai mică. E un singur coș, mai înalt și un singur arzător”, a mai spus expertul.

„Nu se dorește progres și rezolvare”

„Nu se dorește progres și rezolvare. Nu se dorește aplicarea soluțiilor europene moderne și civilizate. După alegerile locale nu au întrebat și nu au stat de vorbă. Doar au preluat probleme grele pe care le duc mai departe. Șpagă, corupție și aceleași lucrări supra-evaluate. S-a schimbat doar numele primarului, dar lucrările se fac la fel”, comentează Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari din România.

Centralele unice de bloc ar crește prețul în piața imobiliară

Deși ar exista avantaje pentru mediu, buzunarul românilor ar fi din nou expus unui cost suplimentar, pentru că montarea centralelor unice ar putea să se reflecte în scumpiri la locuințe.

„Da, e posibil. Nu sunt specialist și nu știu exact care ar fi costurile, dar este posibil să se întâmple așa. Statul român se pare că o ia de-a-ndoaselea. În loc să se ocupe prin toate mijloacele că sistemele centralizate de încălzire să funcționeze bine, iată că operează cu impuneri la adresa mediului privat, lucru inadmisibil într-o economie de piață. Sunt măsuri administrative care, practic, în cele din urmă viciază prețul pe piață. Poate să fie populism, dar nu-i impui individului cu ce să-și încălzească casa.”
Ion Radu Zilișteanu, analist imobiliar